Driftbeperking – kiel en gebruik van het roer

Wat is drift en driftbeperking en wat kun je er tegen doen?

Drift

Als er geen kiel of zwaard zou zijn, zou de boot met de wind ‘mee-driften’; de boot wordt het de wind meegeblazen. ‘Verlijeren’ wordt dat genoemd; de boot wordt naar ‘lij’ geblazen door de wind.
Als je een ruime koers vaart (voor de wind of ruime wind) werkt dat in je voordeel, maar als aan de wind vaart om een hoger gelegen punt te bereiken werkt dat in je nadeel.

Driftbeperking en driftbeperkende middelen

Vandaar dat er een ophaalbaar zwaard of een vaste kiel onder de zeilboot zit. Het zorgt ervoor dat boot niet zo makkelijk met de wind wordt meegeduwd terwijl het wel makkelijk in voorwaartse richting door het water snijdt.
Ook de romp van de boot en het roer zijn driftbeperkende middelen.

Roergebruik bij overstag

Het roerblad kennen we dus als middel om mee te sturen en het beperkt deels drift.
Echter, als je stuurt met het roer, remt het enigszins in voorwaartse richting. Om de vaart in de boot te houden is het zaak het roer alleen te gebruiken om richting te corrigeren. Sturen doe je hoofdzakelijk met je zeilen.

In de onderstaand filmpje wordt het haarfijn uitgelegd.

Deel ZeilUniversiteit met anderen:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.zeiluniversiteit.nl/driftbeperking-kiel-en-gebruik-van-het-roer/