Veiligheid

Veiligheid boven alles; ook bij zeilen !

Wat er allemaal niet fout kan gaan op het water zie je hier:

Humoristisch gefilmd, dat wel, maar de gevolgen kunnen ernstiger zijn dan alleen een nat pak.
Met name bij zeilen is het oppassen geblazen; een rem zit nu eenmaal niet op de boot!

Daarom een aantal reglementen ten gunste van de veiligheid van jezelf en anderen:

niet rennen op de steigers! Die zijn glad bij nat weer waardoor je lelijk kan vallen. Pas daarvoor op!
houd je vast als je aan en van boord stapt. Vraag desnoods iemand om je te helpen. Ik zie het nog te vaak te vaak dat mensen misstappen en half of heel in het water komen te vallen. Een ongeluk zit in een klein hoekje.
draag een zwemvest; Mocht je te water raken, al dan niet bewusteloos, dan blijf je tenminste drijven. Daardoor word je ook makkelijker gevonden. Met name bij kinderen die nog niet (voldoende) kunnen zwemmen is dit van levensbelang! Zwemvesten zijn er in soorten en maten en gelijk voor bepaalde typen vaargebieden. Op een zee draag je een ander zwemvest dan in een recreatieplasje.
Ga zitten in de kuip van de boot tijdens het zeilen.
Ga op je knieen zitten tijdens het aanslaan/opdoeken van het fok. Het voorkomt dat je overboord slaat bij harde wind en deining. Je zwaartepunt ligt lager en je hebt meer contact met de boot.
– kijk uit met voor de windse koersen en manouvres zoals gijpen. Met name als het stevig waait kan een onverwachte klapgijp levensgevaarlijk zijn. Stel je voor dat je een giek tegen je slaap krijgt!. Ik moet er niet aan denken.
Zo dus niet:

– Zorg voor schoenen met grip, zoals gymschoenen en schoenen en met zachte zool. Lijkt me duidelijk dat leren zolen en naaldhakken vragen om ongelukken.
– Draag kleren die je makkelijk aan en uit kan trekken en kan aanpassen aan het weer. Te warm is niet goed en te koud ook niet. Meerdere lagen wordt aanbevolen, zoals, T-shirt, fleece-trui en (regen)jack, waardoor je ieder weertype kan trotseren.
– Eet en drink voldoende.
Draai geen lijnen om je nek of polsen. Neem ook geen lijnen tussen de tanden. ook niet voor heel even, als je een hand te kort komt. Houd een val bijvoorbeeld onder je oksel als je (derde) hand nodig hebt.

Deel ZeilUniversiteit met anderen:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.zeiluniversiteit.nl/veiligheid/

Geef een reactie

Your email address will not be published.