Reglementen – Voorrangsregels

Wie heeft er voorrang op het water?

Er is een aantal regels die ‘je af moet’ om te bepalen wie er voorrang heeft op het water bij kruisende koersen.

Bovenal geldt: goed zeemanschap.

Wat zoveel betekent als: Probeer een ongeval te vermijden voor zover dat binnen je mogelijkheden ligt.
Populair gezegd: Ook al heb je voorrang en krijg je het niet van je collega-watersporter, wees de wijste, doe afstand van je ‘gelijk’ en probeer een ongeval te vermijden.

Regel 1: Beroepsvaart heeft voorrang.

Het betreffen vaak boten van 20 meter lengte en langer. Denk aan een rijnaak of een groot zeilschip (bij Sail A’dam bv.). Deze regel zal je weinig hoeven toepassen.

Regel 2: Stuurboordswal heeft voorrang.

Als er sprake is van een wal of een gemarkeerde vaargeul dan heeft de boot (hoeft geen zeilschip te zijn) die rechts houdt in dit ‘kanaal’ voorrang.

Regel 3: (Kleine) Zeilschepen hebben voorrang op (kleine) roeiboten, die op hun beurt weer voorrang hebben p motorboten.

De reden hiervoor is dat motorboten eenvoudiger kunnen wenden, makkelijker dan roeiboten. Zeilschepen zijn altijd afhankelijk van de wind en kunnen het minst makkelijker wijken ivm roei- en motorboten.

Regel 4: Stuurboord wijkt voor bakboord.

Dit geldt voor zeilschepen onderling. Het schip dat het zeil over stuurboord heeft staan wijkt voor de boot die de zeilen over bakboord heeft staan.

Regel 5: Loef wijkt voor lij.

Die is wat ingewikkelder. Deze regel geldt in het geval beide zeilschepen onderling over dezelfde boeg varen, dus of over bakboord, of over stuurboord. Dan zal het ene schip scherper zeilen dan het andere schip. Het schip aan de loefkant (de zijde waar de wind vandaan komt) wijkt voor het schip dat aan lij ligt. Kortweg gezegd komt het erop neer dat het schip dat het scherpst vaart, voorrang heeft. Deze kan namelijk het minst makkelijk uitwijken.

Onthou ze goed en oefen ze vaak in praktijk, dan heb je het snel door. Anders gezegd: oefening baart kunst.

3 reacties op “Reglementen – Voorrangsregels”

  1. Dag,

    Regel 1 is niet per definitie correct. Het verschil zit hem in het RPR of BPR. Binnen het BPR wordt gesproken over een klein schip wat voorrang moet verlenen aan een groot schip. bij het RPR is beroepsvaart leidend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *